08 d’agost 2015

Les nou primeres novel·les de la sèrie «Wallander», l’inspector més conegut de l’escriptor suec Henning Mankell, en nou capítols de la BBC protagonitzats per Kenneth Branagh

Probablement els que són lectors han tingut en alguna ocasió un llibre de Henning Mankell a les mans. Henning Mankell (Estocolm, Suècia, 1948) és casat amb Eva Bergman, filla del cineasta Ingmar Bergman. Mankell és un escriptor i dramaturg suec conegut internacionalment sobretot per la seva sèrie de novel·les protagonitzades per l’inspector Kurt Wallander, traduïdes a prop de 40 llengües. Les novel·les es van publicar a Tusquets Editors, traduïdes al català, entre el 2001 i el 2011. Ara fa un any i mig, l’escriptor va fer públic que li havien diagnosticat un càncer i que iniciava un procés de tractament. Arran d’aquest fet, Henning Mankell va publicar l’any passat l’autobiografia ‘Arenes movedisses’. De la sèrie sobre l’inspector Kurt Wallander, tretze novel·les, la BBC n’ha fet una primera tongada de tres temporades (de moment nou capìtols de 90 minuts cadascun) protagonitzada pel conegut actor shakesperià Kenneth Branagh. El personatge de l’inspector Kurt Wallander surt dels esquemes tradicionals del gènere negre. Angoixat pel sentiment de culpa per la poca relació amb el pare, malalt d’Alzheimer, i la filla, allunyada d’ell, i també per la sensació de fracàs del seu matrimoni trencat, mostra sovint una certa inseguretat davant la investigació. Tot i així, com mana el gènere, acaba sempre esbrinant què hi ha darrere dels casos que li encomanen. La sèrie s’ambienta en un espai rural suggerent, mitjanament poblat, als afores i els voltants de la ciutat sueca d’Ystad (uns 18.000 habitants), que si ja era prou coneguda pel turisme, encara s’ha fet més popular gràcies a l’obra de Henning Mankell i el rodatge que hi va fer la BBC fins al punt que hi ha organitzada una “Ruta Wallander” per als visitants.

La sèrie ‘Wallander’ de la BBC, es pot visualitzar legalment en V.O.S.E. a la plataforma Filmin, aquí:

https://www.filmin.es/serie/wallander

El tema principal de la banda sonora de la sèrie de la BBC, ‘Nostalgia’, és una composició de la jove cantant australiana Emily Barker, enregistrada amb The Red Clay Halo. Es pot escoltar el clip aquí: